MÅ JEG BRUGE ET BILLEDE, JEG HAR FUNDET PÅ INSTAGRAM?

Ophavsrettigheder på Instagram

Må jeg bruge et billede, jeg har fundet på Instagram? - Du har sikkert stillet dig selv det spørgsmål, siden Google har ledt dig herind. Men lad os lige slå fast, inden vi fortsætter: Nej, helt kort, så er det ikke lovligt at bruge et billede, du har fundet på Instagram, eller et andet sted på internettet for den sags skyld, medmindre du har fået tilladelse, eller billedet ikke er ophavsretsligt beskyttet.

Et billede siger mere end tusind ord… Eller en video for den sags skyld! Og derfor kan det være fristende lige, at “låne” et fedt billede, som du har fundet på internettet til at understøtte dit budskab på de sociale medier, dit nyhedsbrev eller din hjemmeside. Men at låne et billede eller en video, som du ikke fået lov til at bruge, kan være en rigtig dårlig idé, der kan ende med bøder og retsforfølgelse. Hvorfor? - tænker du måske. Især de sociale medier (We are looking at you, Instagram) virker jo som en gråzone, hvor mange virksomheder nyder godt af andres content til at sælge deres vision og produkter.

Inden du panikker og går i gang med at slette en masse opslag, så slå kold vand i blodet, og læs her, hvad du kan gøre for at sikre, at dine billeder ikke bryder nogle ophavsrettigheder, og at du generelt ikke træder nogen over tæerne ved at bruge deres billeder uden tilladelse. 

Hvad er ophavsret, og hvorfor er det vigtigt?

Ophavsret (også kaldet copyright), er en beskyttelsesret, som personer, der har frembragt et værk (fx. et billede, video, en meme, bog eller et stykke musik), har til at råde over værket. Ophavsretten sikrer, at ophavsmanden får et vederlag, når værket bruges, samtidig med at samfundet kan få adgang til offentliggjorte værker på bestemte vilkår. Det betyder i alt sin enkelhed, at bare fordi ophavsmanden har gjort sit billede eller video tilgængeligt på Instagram, Pinterest eller Google, så betyder det IKKE, at det er gratis for dig at bruge det på fx. din Instagram.profil. Måske du tænker; “jamen min virksomhed er jo så lille, og hvis jeg krediterer ophavsmanden, så er det vel okay?”. Desværre er det korte svar stadig, Nej, det er ikke okay… Du ville jo heller ikke synes, det var fedt, at ophavsmanden “lånte” dit produkt uden at spørge om lov.

Skulle du alligevel få lyst til at bruge billeder på dine sociale medier, du har fundet på nettet, så skal du være klar til at få en bøde. Eller i værste fald retsforfølgelse, hvis du ikke har fået tilladelse. En bøde kan variere fra alt mellem et par tusinde til astronomiske beløb, der kan skyde de fleste virksomheder i sænk.

Krænker du ophavsretten og ender med at få en bøde, er det således ofte dyrere end at hyre en fotograf eller content agency til at lave fedt, nyt content til dine sociale medier, hjemmeside mv. (få et tilbud på content fra Honey Studio her)

Krænker du ophavsretten, er der nemlig ofte ingen kære mor - også selvom du undskylder og fjerner billedet. Det kan fx. være, at ophavsmanden ikke vil have sit content associeret med din virksomhed. Eller at denne simpelthen ønsker at bliver honoreret for det at hjælpe din virksomhed med at sprede et budskab eller lede til salg. Du bør derfor altid få en tilladelse, før du bruger ophavsmandens content.

Hvad hvis jeg VIRKELIG gerne vil bruge et billede, jeg ikke ejer ophavsretten til? 

Hvis du har forelsket dig i et billede eller en video, som du ikke selv ejer rettighederne til at bruge, så sørg altid for at få en skriftlig tilladelse fra ophavsmanden. Kan du ikke finde ophavsmanden eller få en skriftlig tilladelse, så er vores klare anbefaling at lade være med at bruge det. Lad dig i stedet inspirere af billedet, og se, om du selv kan lave noget der minder om det, eller få nogen til at hjælpe dig.

Hvad hvis en Influencer tagger min Instagram profil i deres billede, kan jeg så bruge billedet? 

Vi har ofte klienter, der spørger, om de må reposte billeder, som influencers har tagget dem i på Instagram. Desværre er det, at en influencer tagger din virksomhed i billedet, ikke et ‘carte blanche’ til, at du kan reposte billedet eller frit bruge det i andre sammenhæng. Ligeså, gælder det for brugere, der deler billeder af dine produkter. Mange er dog helt OK med, at du bruger deres content, så længe du spørger om lov og krediterer. Men der har været tilfælde i både ind- og udland, hvor virksomheder efterfølgende er blevet bedt om at betale erstatning til ophavsmanden. Også selvom virksomheden har fjernet billedet igen. 

Så, kort fortalt, smid altid en privatbesked (PM) eller en kommentar, hvor du beder om tilladelse. Se nedenstående kommentar fra Victorinox, der er et godt eksempel på, hvordan du kan starte en dialog om at få tilladelse til at bruge et stykke content, du ikke ejer. Se Victorinox Terms & Conditions her.

Må jeg bruge et billede jeg har fundet på Instagram?


Vi anbefaler dog, at du søger råd og vejledning ved en advokat med speciale i ophavsret, hvis du begiver dig ud i at lave en Terms & Conditions, så du er sikker på, at den også overholder danske regler. 

Arbejder du med influencers, så sørg for, at du får skrevet ind i kontrakten, at du må bruge deres content. Nogen kræver ekstra betaling, men det kan være en god idé at få klarlagt forventningerne til content fra start.

Her kan du finde gratis billeder uden ophavsret

Nedenfor har vi samlet vores favoritsider, hvor man kan finde billeder (og i visse tilfælde videoer), som virksomheder og brands kan bruge uden at betale for brug. Ønsker du at ændre noget ved disse billeder (fx. Farve eller beskæring), så vær sikker på, at du læser deres Terms og Conditions igennem for at se, om du også må redigere billederne.

  • Unsplash

  • Pixabay

  • Pexels

Derfor er det er en god idé at producere dit eget content

Hvis denne artikel ikke er nok grund til, at du begynder at producere dit eget content, så er her lidt flere gode grunde til, hvorfor det er en god idé, som minimum, at supplere andres content (som du har fået tilladelse til at bruge) med dit eget content.

  • Ved at bruge dit eget content, sikrer du en ensartet content-stil fremfor at bruge 117 forskellige billeder med 117 forskellige billedstile

  • Eget produceret content performer ofte bedre

  • Eget produceret content er ofte mere relevant

Mangler du hjælp til at producere dit eget content? I Honey Studio producerer vi nemt og billigt content for virksomheder på abonnement eller ad hoc. Vores priser for content pakker til sociale medier, starter på 3.000 kroner pr. måned. Vil du høre mere? Få et pristilbud indenfor 48 timer!


Læs mere om ophavsrettigheder her